Северните светлини предлагат впечатляваща и магична гледка, която може да очарова всеки, който я види. Но каква е причината да съществува това ослепително природно явление?

Aurora borealis е ярка демонстрация на магнитното поле на Земята и неговото взаимодействие със заредените частици от Слънцето. Изключително красиво е и си струва да прекарате една студена нощ, за да го видите, когато посещавате високите северни (или южни) географски ширини.

Светлините са непредсказуеми и могат да бъдат забелязани само през ясна нощ. Те обикновено се виждат от края на август до началото на април по време на тъмната част на деня, която на места може да достигне почти 24 часа в денонощието през зимата.

Някои хотели на полюса предлагат събуждане по телефона, когато се появи сиянието. При допитване към рецепцията, гостите могат да помолят за обаждане, за да разберат кога е моментът да видят светлините. Това е възможно, защото съществуват така наречените ловци на Aurora borealis, които се свързват с персонала на хотелите, за да предупредят за появата му.

Не само на Земята се среща Северното сияние, но и на други планети в Слънчевата система. Газовите гиганти (Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун) имат дебели атмосфери и силни магнитни полета. Там също може да се види Aurora, но изглежда различно заради специфичните условия, при които се формира.

Северните светлини често сякаш се изстрелват от планините като лава от вулкан, но все пак това е просто една оптична илюзия. Най-близкото сияние, което някога е достигало Земята, е било на 80 километра над повърхността на планетата. За сравнение, самолетите летят на около 10 километра височина.