Планетата е замърсена с пластмаса до такава степен, че дори и най-отдалечените екосистеми не са пощадени, това е изводът на италиански учени, цитирани от световните медии.

От предишни изследвания се знае, че микропластмаса има дори и в Марианската падина, която е най-дълбокото място на Земята.

По-слабо проучено е замърсяването на сушата в Антарктика. Изследователи от университета в Сиена, Италия, правят проучване на остров Кинг Джордж (Южни Шетландски острови), тъй като там са разположени  изследователски станции, военни инфраструктури и туристически обекти, което го прави потенциално доста замърсен.

В хода на проучването става ясно, че миниатюрни членестоноги, които живеят в района, са погълнали частици полистирен. Находката е анализирана с помощта на техника за инфрачервено изобразяване.

 


Изводите на учените са, че микропластмасата е проникнала дори и в най-отдалечените хранителни вериги на планетата, което е още един стресов фактор за полярните екосистеми, които и без това страдат от климатичните промени и човешката дейност.

Още по темата:

Замърсяването с пластмаса достигна Марианската падина

Пластмасата завладява ледовете в Арктика