На 30 ноември православната църква чества Св. Апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича първозван, защото пръв от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Празникът е наричан Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден и се свързва в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Св. Андрей е покровител на мечката. В много предания се разказва, че той се явява пред хората и прогонва зимата и дългите нощи, яхнал мечка.

Според народните вярвания на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено зърно".

Традицията повелява рано сутринта да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.

На този ден на особена почит са младите булки, и на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби. На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден днес имат: Андрей, Андриян, Андрея, Андреа, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър.