Голяма част от хората посягат към алкохолните питиета през лятото, за да се разхладят по време на горещите дни. Това обаче не е добра идея, тъй като употребата на алкохол в жегите носи рискове за здравето. Ето кои са най-вредните напитки за лятото:

Коняк

Необходимо е през горещите дни да ограничим консумацията на силно алкохолните питиета. Специалистите съветват да не уподребяваме повече от 30 грама водка, уиски, текила или друг вид твърд алкохол. Дори и такава доза коняк обаче е много нездравословна в жегата, тъй като разширява кръвоносните съдове и причинява допълнително изпотяване за изтощеното от топлото време тяло.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Шампанско

Консумацията на охладено шампанско или пенливо вино през лятото отново не е добра идея. В жегата обикновено се храним по-малко, а пиенето на шампанско на гладно е вредно за лигавицата на стомаха. Освен това пенливите вина причиняват бърза интоксикация, което причинява допълнителен риск от загуба на контрол в горещината.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Червено вино

Не е случайна сезонноста във винената индустрия. Всички знаем, че червеното вино е за зимата, а бялото се пие през лятото. През горещия сезон дори е необходимо да заложим на сухите бели вина, които могат да утолят жаждата при умерена консумация с много лед.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ликьори и други сладки напитки

Важно е всякакви сладки напитки да бъдат избягвани в жегата, тъй като не само не утоляват жаждата, но и я причиняват, забавят метаболизма и натоварват панкреаса, което значително влошава благосъстоянието при горещо време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Бира

Това е една от най-популярните разхлаждащи летни напитки. Трябва обаче да се съобразим с процентното съдържание на алкохол в нея, както и с това да я приемате в умерени количества. Не е необходимо да се пие напитка със сила над 5% в жегата. Най-добре  е да заложите на безалкохолната бира.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay