От векове насам лайката присъства в кухненските шкафчета на всяко домакинство и има много добра причина за това. Пиенето на чай от лайка е домашно средство за подобряване на съня – една чаша преди лягане ни прави сънливи и отпуснати и скоро се озоваваме с глава върху възглавницата.

Но ползите от чая надхвърлят успокояването на тревожните умове и всичко това се дължи на малкото цвете. От Edna.bg ни разкриват и останалите предимства.

Подобрява храносмилането

От векове чаят от лайка се пие като народно средство за облекчаване на стомашно разстройство и подпомагане на храносмилането. Спазмолитичните свойства на спироетер, който се съдържа в лайката, помагат при разстроен стомах и болки в корема.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Може да облекчи стреса и тревожността

Един от естествените биоактивни химикали в лайката е апигенинът. Той може да активира мозъчните рецептори, които помагат за намаляване на тревожността и предизвикване на сън.

Облекчава менструалните спазми

Лайката има спазмолитични свойства, което означава, че може да облекчи болката от мускулни спазми. Проведени са над 20 клинични проучвания, които разглеждат лайката като източник на облекчение при предменструални спазми. Доказателствата показват, че тя може да намали тежестта на симптомите на ПМС.

Може да помогне на сърцето

Антиоксидантната функция на лайката може да защити и съдовите клетки, които покриват кръвоносните съдове, което е от решаващо значение за здравето на сърцето.

Ключовите антиоксиданти са флавоноидите – растителни съединения, които се съдържат в много плодове и зеленчуци. Те осигуряват ползи за здравето – редовната им консумация, може да намали риска от смърт от коронарна болест на сърцето при мъже в напреднала възраст – а в лайката има много флавоноиди.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Помага ви да спите по-добре

Доказано лайката има седативни свойства и подобрява качеството на съня, особено при възрастните хора. Предполага се, че ефектът се дължи на биоактивния апигенин, който се свързва с бензодиазепиновия рецептор в мозъка.

Ефективна е против акне

Понякога лайката се използва като средство под формата на мазило или паста за лечение на акне. Това се дължи на антибактериалните и противовъзпалителните ѝ свойства, затова локалното ѝ приложение върху проблемните зони често се оказва ефективно.

Прочетете и:

Консумирайте тези билки и подправки при високо кръвно

Билката, която регулира теглото

Ето едни от най-важните витамини за есента