Специалистите често ни напомнят за вредните влияния на слънчевите лъчи, но от научна гледна точка слънчевата светлина има и много ползи за организма ни. От Edna.bg ни разкриват кои са те:

Подобрява качеството на съня

Изследванията показват, че един час естествена светлина помага да спим по-добре. Слънчевата светлина регулира циркадния ни ритъм, като подсказва на тялото кога да увеличава и намалява нивата на мелатонин. Така че, колкото повече дневна светлина попивате, толкова по-добре организмът ви ще произвежда мелатонин.

Помага за намаляване на стреса

Мелатонинът понижава реактивността към стреса, следователно престоят навън помага на тялото ви да го регулира по естествен начин.

Поддържа стройната фигура

Излизането навън за 30 минути между 8 и 12 часа сутринта е свързано с намаляване на теглото и по-лесното поддържане на желаната фигура.

Заздравява костите

Един от най-добрите (и най-лесни) начини за набавяне на витамин D е престоят навън. Тялото ни произвеждат витамин D, когато е изложено на слънчева светлина - около 15 минути на ден са достатъчни, ако сте със светла кожа. И тъй като витамин D помага на организма да поддържа калция, предотвратява някои заболявания, свързани с костите.

Укрепва имунната система

Наличието на достатъчно количество Витамин D е от огромно значение и за подсилването на имунната ви система.

Бори депресията

Не е само в главата ви – има научна причина, поради която стоенето на слънце подобрява настроението ви. Слънчевата светлина повишава нивото на серотонин в организма ви – химично вещество, което подобрява настроението ви и ви помага да сте спокойни и съсредоточени. Промяна в настроението, която обикновено настъпва през есенните и зимните месеци, когато има по-малко часове дневна светлина.

Удължава живота

Проучване, което обхваща 30 000 жени от Швеция, показва, че тези, които прекарват повече време на слънце, живеят с шест месеца до две години по-дълго от тези, които се излагат по-малко на слънце. Необходимо е да се направят още изследвания в тази област, но учените продължават да проучват.