Обичате да пътувате и с нетърпение очаквате лятната отпуска, за да посетите любимите си европейски столици или български курорти? Вълнението от пътя и новите дестинации ви привлича, харесвате да заспивате в планината и да се будите край морето, искате да изпиете кафето си в Парма и да обядвате в Милано, но стомахът ви реагира с нарушено храносмилане? Това се случва на много хора и може да се дължи на физически или психически стрес при пътуване, за който дори не подозирате.

Излизането от рутината на ежедневието, с което сте свикнали, спецификата на храната, която консумирате по време на екскурзии и още куп наглед несъществени подробности често се оказват препъникамък за съвършената ваканция. Следващите съвети ще ви помогнат да изживеете по-пълноценно удоволствието от пътуването и да се насладите на заслужената почивка.

1.    Пийте много вода и течности без добавена захар. Дехидратацията е една от най-популярните причини за нарушено храносмилане и запек. Не прекалявайте с алкохола и кофеиновите напитки, защото те също дехидратират. Самото пътуване спомага за обезводняването, затова пийте вода, дори да не сте особено жадни.

2.    Не променяйте рязко менюто, с което сте свикнали. Ако за обяд обикновено избирате супа, не я заменяйте с прекалено мазна или прекалено суха храна. Това може да доведе до подуване на корема. Не злоупотребявайте с нездравословните закуски, защото е възможно да доведат до запек.

Снимка: iStock Снимка: iStock

3.    Не прекалявайте с пържените храни и сладкишите. Освен че не са здравословни, пържените храни може да забавят перисталтиката и да се превърнат в причина за запек. Източниците на рафинирани въглехидрати като тестените сладкиши и тортите пък са с ниско съдържание на фибри и с високо съдържание на мазнини – тази комбинация може да доведе до храносмилателни проблеми и нередовен стомах.

4.    Движете се. Отделете време за повече разходки сред природата, джогинг, сърф или разглеждане на забележителности. За да е в изправност храносмилателната система, тялото има нужда от раздвижване. Ако пътувате дълго с кола, автобус или самолет, не забравяйте от време на време да се разтягате.

5.    Спете достатъчно. Не се преуморявайте и си почивайте ефективно. Често се случва да не си доспиваме по време на ваканция, а това действа зле на тялото, в това число и на отделителната система.

6.    При нужда използвайте подпомагащи продукти. Ако умереното хранене, движението и добрата хидратация не помагат, не се притеснявайте да приемате подпомагащо перисталтиката средство.

ДулкоНатурал е отлично решение при затруднено изхождане и запек, защото подпомага нормалната перисталтика. Продуктът съдържа 100% натурални екстракти от киви и горски слези и се грижи за комфорта и здравето на храносмилателната система. Не води до привикване и не причинява болка при изхождане. Подходящ е и за пациенти с хемороиди. Ако спазвате по-спецфичен хранителен режим е добре да знаете също така, че ДулкоНатурал не съдържа захар, глутен и лактоза, а удобният прием на продукта от 1 таблетка дневно го превръща в ценен помощник през ваканцията.

Вземете най-доброто от всяко пътуване и бъдете подготвени за всяка ситуация, която би могла да наруши вашия душевен или стомашен комфорт.


ДулкоНатурал е хранителна добавка за възрастни и деца над 12 години. Да не се надвишава препоръчителния дневен прием и да не се използва като заместител на разнообразното и балансирано хранене.
За повече информация: „Санофи България“ ЕООД, гр. София 1784,       
бул. „Цариградско шосе“ 90, Офис сграда Капитал Форт, тяло А, етаж 10, България.             
Тел: 02/ 970 53 00, факс: 02/ 970 53 33, е-mail: bg-medical-info@Sanofi.com
MAT-BG-2100217