Ето, че отново дойде ред на почивните дни. На планина, на море, в града – в България има толкова много красиви места, които си заслужават да се видят и усетят.

Причината се крие в невероятната атмосфера и природа, в които да се потопите изцяло с любимия си човек и да се насладите на един неповторим романтичен уикенд. Не е нужно много, за да бъдем щастливи – стига ни красива гледка, малко тишина и чаша вино.

Ето и 5 предложения на Edna.bg за романтични дестинации в България, на които да се насладите през почивните дни:

Лещен и Ковачевица

Тези две китни селца в Западните Родопи притежават такава красота и уют, че ще ви се иска да се връщате там отново и отново. Тишина, спокойствие, домашна храна, хубаво вино, невероятна гледка и малки калдъръмени улички, из които да се разхождате цял ден – това звучи като перфектната почивка, независимо дали изберете да отседнете в някой от местните хотели или в самостоятелна къща за гости.

Язовир Широка поляна

За любителите на природата и усамотението язовир Широка поляна е перфектната локация, на която можете да отидете на палатки и да карате каяк, когато времето е топло, или пък да си наемете някоя от китните дървени къщички край брега. Язовирът е изключително красив по всяко време на годината, затова задължително го добавете в списъка си за пътуване през всеки сезон.

Бургас и Созопол

Кой е казал, че морето няма своя чар през пролетта? Няма ги тълпите от туристи, уморителната жега, хапещите комари и всички други „летни дразнители“. Има само дълги и спокойни дни, в които можете да се разходите по брега или из уличките на стария Созопол, който изглежда толкова неестествено притихнал и смълчан под синьото пролетно небе.

Карлово

Още един български регион, който е красив през всеки сезон и винаги има с какво да ви очарова. Ако сте любители на винения туризъм, има няколко винарни и шата, в които може да отседнете или да си организирате дегустация. Можете да се разходите до Сопот и да се качите на седалковия лифт, да отскочите до Копривщица и да разгледате старите къщи или да се пуснете по някоя от еко пътеките в околността. Не пропускайте празниците на лавандулата, розобера или гроздобера, ако сте там по това време!

Старосел

Тракийска история, минерална вода и... отново винен туризъм! Да, село Старосел съчетава всичко това и е чудесен вариант да се отпуснете в края на дългата работна седмица и да отделите времето и вниманието си изцяло на любимия човек. Ако искате да се отдадете на разходки, наблизо са също Панагюрище и село Старо Железаре, известно с уличното си изкуство и изрисувани къщи.

Ограниченията за пътуване през последните две години някак естествено ни накараха да обърнем погледа си към българските природни забележителности. Макар мерките постепенно да изчезват, пътуване до Лещен или Старосел ще ви излезе много по-евтино от кацане в Мадрид и също може да ви предостави възможност за почивка и разходка.

Прочетете също и:

Къде се намира „Българският Стоунхендж“

5 приказни места в България, които да посетите

Впечатляващият Еменски каньон