Пловдив безспорно е един от най-красивите градове в България. Освен това смело се нарежда и сред европейските такива. Градът се смята за най-старият както у нас, така и на Балканите. Пловдив има много богата история, култура и забележителности и това са малка част от многото причини да стане столица на културата заедно с Матера в Италия за 2019 г.

„Градът под тепетата“ е прекрасно място, но какво наистина знаем за него? Ето 40 факта, които разбира се не могат да разгърнат пълното величие на Пловдив, но пък са достатъчно интересно:

– Пловдив е вторият по големина град в България.

– Пловдив е град на над 8000 години, а миналото му може да се проследи от праисторията.

– „Градът под тепетата“ съществува без прекъсване от VI хилядолетие пр.н.е., но името му не е известно до средата на IV век пр.н.е.

– Някога градът е носел името Филипополис в чест на неговия завоевател – Филип II Македонски.

– Пловдив е присъединен към България за първи път от хан Крум през 812 година. При царуването на цар Симеон пък градът вече е трайно присъединен към страната.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

– През 1887 година Пловдив е бил най-големият град в България по население, следван от София, Русе и Варна.

– По време на Турското робство Пловдив е главен културен, търговски, военен и административен център на Тракия.

– Днешната Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив е първата българска гимназия, основана на 1 септември 1850 г. от Найден Геров.

– В Старинен Пловдив през 1855 година е основано първото издателство в България. Това става в къщата на Христо Данов, която в днес е музей.

– Първата електрифицирана жп линия в България е между София и Пловдив и е през 1963 г.

– Античният театър на Пловдив не само е гордостта на града, но се оказва и един от най-добре запазените антични театри в света.

– Пловдив е името на връх в планината Тангра на остров Ливингстън.

– Пловдив е най-старият жив град (който съществува и днес) в Европа и шестият най-стар в света. Според британски археолози, Пловдив се нарежда веднага след градовете Йерихон, Библос, Алепо, Дамаск, Суза, Фаюм и Сидон. В списъка са включени само градове, които съществуват и днес.

– Дондуковата градина в Пловдив е първият обществен парк в България. Градината е първата обществена зелена площ в града и затова има статут на паметник на парковото изкуство.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

– Името Пловдив носи и връх в планината Памир в Монголия. Той е петхилядник , а в същата планина гордо се издигат още два върха с български имена – България и Шипка.

– Пловдив отказва да бъде столица на Източна Румелия след Съединението през 1885 година. Местните се отричат от тази привилегия в името на Обединена България.

– Традицията на 24 май да се празнува българската култура и писменост тръгва именно от град Пловдив. Инициатор на празника е учителят Найден Геров, а мястото за провеждане – в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Пловдив (днешната Хуманитарна гимназия). Датата е 11.05.1851 г. Днес 24 май се отбелязва още в Русия, Украйна, Македония, Чехия и Словакия.

– Въпреки че е известен като Града на седемте хълма, в момента тепетата в Пловдив са шест. Марково тепе е било разрушено в началото на 20 век, като част от материала от него се е използвал за пътища в Пловдив и други градове.

– В миналото река Марица е била плавателна.

– Античният театър на Филипопол, погрешно известен и като Амфитеатъра, е най-голямото постижение в областта на реставрацията на паметниците от античността в България. Построен е в края на I век, по времето на римския император Домициан. Театърът е разположен в естествената седловина между Джамбаз тепе и Таксим тепе.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

– Друга от добре запазените постройки от римско време е Античният стадион Филипопол. Той също е построен в началото на II век и е побирал близо 30 000 зрители.

– Предполага се, че античният театър е можел да побере около 3500 души.

– Главната улица на Пловдив, любимата на местни и туристи, е най-дългата пешеходна зона в Европа със своите 1750 метра дължина.

– Единственият район или квартал на творческите индустрии в България се намира в Пловдив. Това е известният „Капана“. Артквартал, който е любимо място на пловдивчани и не само.

– Пловдив има най-много велоалеи от всички други градове в България. Общата дължина на изградените велосипедни алеи е над 60 км.

– На 25 юли 1878 г. в Пловдив започва да излиза първият български следосвобожденски вестник „Марица“, издаван от Христо Данов.

– Сградата на гръцкото училище в Пловдив е първата в града, построена специално за учебно заведение. Тя е издигната през 1780 г.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

– Най-старата сграда в Пловдив, която продължава да се използва, е Джумая джамия.

– Гребната база в Пловдив е най-голямото подобно съоръжение на Балканите.

– Пловдив е родният град на две спортни легенди –  Стефка Костадинова, която държи световния рекорд за скок на височина, и футболиста Христо Стоичков.

– Пловдив е най-богатата винена зона в България. Той се намира в сърцето на винарския регион Тракийска долина и е буквално заобиколен от винарни. Районът около Пловдив е известен с производството на червени вина и е дом на популярното местно грозде – Мавруд.

– Колко Древен е Пловдив ли? Ами той е основан преди Рим, Атина и Константинопол. Това говори достатъчно.

– Има сведения в някои исторически източници, че Пловдив е съвременник на Троя и Микена.

– Първото сериозно развитие на града се осъществява при Филип Македонски, но най-големият подем е по времето на Римската и Византийската империя.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

– Пловдив е освободен на 16 януари 1878 г. от воините на Предния отряд от състава на Западния отряд на генерал-лейтенант Йосиф Владимиривич Гурко.

– Пловдив се превръща в център на Съединението и в крайна сметка на 6 септември 1885 г. става официална част от България.

– Часовниковата кула в Пловдив, която е построена през 16 век, се смята за една от най-старите часовникови кули в Източна Европа и за първия градски часовник в Османската империя.

– Първата пивоварна в България е била открита в Пловдив.

– В Пловдив се произвеждат автомобилите Булгаррено и Булгаралпин през 60-е години на 20 век.

– Една малка планета (или по-правилно казано – малък космически обект) в Слънчевата система носи името Пловдив. Тя е открита през 1968 г.

 

Източник: Vesti.bg