Двама души са загинали, а над 2500 са останали без дом заради тропическия циклон Сарай, който връхлетя Фиджи. Пострадалите спешно се нуждаят от подсол, съобщава DarikNews.bg.

Циклонът събори дървета, разруши къщи, унищожи посеви и прекъсна електричеството в страната. Отменени са няколко международни полета. Съобщено е за 18-годишен студент, който се е удавил край бреговете на остров Кадаву.

"Смята се, че мъжът е бил пометен от силни течения, когато е плувал с приятелите си", обяви Директорът на Националната служба за управление на бедствията Васити Соко.

Тази сутрин е открито тялото на 40-годишен мъж на брега на главния остров Вити Леву. Смята се, че е бил пометен от силни течения при преминаване на река. Един човек е настанен в болница за интензивно лечение, тъй като е бил ударен от падащо дърво.

По думите на Соко в разгара на бурята е имало 2538 души, събрани в 70 центъра за евакуация. В столицата Сува електричеството е възстановено на 80%, но от енергийната компания Energy Fiji Limited заявиха, че възстановяването му във всички райони на Вити Леву може да отнеме седмица.

Ветровете на Сарай достигат до 150 км/ч. Към момента се движи в източна посока и най-вероятно ще връхлети Тонга на 31 декември.