Вулканите винаги са всявали респект у всеки, който ги види. Често своенравни, тези величествени планини, бълващи лава и пепел, от милиони години предизвикват възхищение, страх. Разберете повече за 12-те най-величествени и респектиращи вулкани в света.

1. Килиманджаро

Килиманджаро е планински масив в Североизточна Танзания, образуван от три изгаснали вулкана. Това са Шира, Мауензи и геоложки най-младият Кибо, разположен между тях, чийто най-висок връх Ухуру има височина 5895 м и е най-високата точка в Африка.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

2. Майон

Майон е активен вулкан, който се намира на остров Лусон във Филипините. Той е стратовулкан с височина 2463 ми е известен с това, че има формата на почти перфектен конус. 

Снимка: pexels Снимка: pexels

3. Фуджи

Вулканът Фуджи е на остров Хоншу и е най-високата точка на Япония – 3776 м. Последното му изригване е около 1707 г., когато вулканичната пепел стигнала до Токио, отдалечен на 100 км. Сега кратерът е покрит почти през цялата година с гъста снежна покривка, освен през юли и август, когато е най-удобното време за изкачване.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

4. Килауеа

Килауеа е активен вулкан на Хавай с видочина 1247 м. Представлява щит с диаметър 35 км, на върха с калдера, в която са кратерите Халемаумау, Килауеа Ики  и Макапахи с временно съществуващи лавови езера. 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

5. Везувий

Везувий е висок 1281 м,  намира се близо до Неаполитанския залив, Италия, и е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Кратерът му е дълбок 217 м , а диаметърът на основата му над 3 км.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

6. Осорно

Осорно е стратовулкан, висок 2652 метра, който се намира на брега на езерото Llanquihue в Чили. Той е един от най-активните вулкани в Андите, като 11 исторически изригвания са регистрирани между 1575 и 1869 г.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

7. Етна

Етна е активен вулкан на остров Сицилия, Италия. Висок е 3323 м и е изграден от базалти. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Възрастта му е около 300 000 години.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

8. Аренал

Аренал е спящ стратовулкан в Коста Рика на около 90 км от Сан Хосе. Височината му е поне 1633 м., а кратерът му е с диаметър 140 метра

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

9. Кракатау

Кракатау е вулканичен остров, формирал се преди 1 милион години в Индонезия. Многобройните изригвания разрушават върха му, а наоколо изникват нови вулканични конуси. През 1927 г. на 300 м под морската повърхност, на мястото на саморазрушилия се Кракатау има ново изригване и над морето се появява малък вулканичен конус. Последвалите изригвания увеличават площта му. Образува се малък остров с височина 188 м, наречен Анак Кракатау – Детето на Кракатау.

10. Бромо

Бромо е активен вулкан в Източна Ява, Индонезия. Висок е 2329 м. и е една от най-посещаваните туристически атракции в страната.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

11. Котопакси

Котопакси е стратовулкан в Андите, разположен в Националния парк „Котопакси“, Еквадор, Южна Америка. Той е вторият по големина вулкан в страната, достигащ на височина 5897 м и е един от най-активните на Земята.

[img]39499548[/img]

12. Ясур

Ясур e стратовулкан, разположен на остров Тана в Тихи океан. Височината на конуса му е 361 м, на ширина достига 5 км, а на дълбочина – 100 м. Отличава се със своята почти постоянна активност, причинена от движението на Индо-австралийската тектонска плоча. Активността е най-висока в периода от февруари до април.