На 22 септември отбелязваме 112 години от Независимостта на България. Цялата история на страната, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост.

Официални чествания и тържества ще има в цяла България и поне за ден българският ентусиазъм и патриотизъм ще се възродят. Тази година заради COVID-19 някои тържества ще бъдат отменени или чествани символично.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще произнесе тържественото слово във Велико Търново. Тържествената заря-проверка ще започне в 19.30 часа на площад „Цар Асен І” пред крепостта "Царевец". Честванията във Велико Търново ще преминат под патронажа на председателя на българския парламент.

Председателят на Народното събрание ще приеме почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция ще бъде прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта.

В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Прочетете и:

Астрономическата есен ни приветства със слънце